Árnyékolástechnikát – de milyet?

Árnyékolástechnikát – de milyet?

Árnyékolástechnikát – de milyet?

Az árnyékolástechnika fontosságával valószínűleg a laikusok is tisztában vannak. Nyáron nem melegszik fel a ház túlságosan, segít otthonunk privát mivoltának fenntartásában, kizárja a kintről jövő zavaró fényhatásokat éjszaka, de még nagyon sokáig sorolhatnánk további előnyeit. Többek közt például a külső árnyékolástechnika az ablakok védelmében is nagy szerepet játszik.

Külső árnyékolók

Joggal merül tehát fel a kérdés: mit válasszunk új, vagy éppen felújítás alatt lévő otthonunkhoz? A dizájnon kívül érdemes lehet megismerkednünk a különféle árnyékolástechnikák részleteivel is. A külső árnyékolástechnika alá tartoznak az olyan darabok, amelyek az ablakokat kívülről fedik le. Ide sorolhatóak például a különféle redőnyök és zsalugáterek is. Ezek alkalmazását leginkább az olyan nyílászáróknál érdemes fontolóra venni, amelyek elég sebezhető helyen találhatóak otthonunkban. Az utcafronti ablakok esetében, különösen, ha nem védi kerítés őket a járókelőktől, nem is jöhet más szóba, hiába tűnne vonzónak egy-egy divatos reluxa.


Belső árnyékolók

A különféle reluxák, roletták és egyéb társaik, amelyek a ház belterében kapnak helyet, a belső árnyékolás kategóriájába tartoznak. Ezek elég futurisztikus és letisztult formát követnek többségében, de a nyílászárókat nem védik semmilyen fizikai erőhatástól. Így ha ezek közül szeretnénk válogatni, akkor azt feltétlen a ház portán belül található nyílászáróihoz érdemes alkalmaznunk. Bár ebben az esetben is fontoljuk meg nagyon, milyen ablakhoz szeretnénk, mivel egy gyengébb üvegezésű, régebbi darab számára érdemes extra védelmet biztosítanunk, például egy esetleges jégeső ellen. A beltéri elválasztók nyílászáróihoz viszont nem is jöhet más számításba.