Melyek a legjobb belső árnyékolók, és mi a különbség közöttük?

A belső árnyékolók között több kiváló megoldásból választhat az, aki szeretné megoldani otthona hőszigetelését. Elmagyarázzuk, mi a különbség a sávroló, a roletta, a szalagfüggöny és a reluxa között.

A sávroló és a roletta

A belső árnyékolóknak több fajtája létezik. Mindegyik egy kicsit más, így a választás előtt érdemes átnézni, melyiknek milyen tulajdonságai vannak, mi a legnagyobb előnye, így lehet megtalálni ugyanis a legjobb megoldást. A sávroló például minimál megoldás, amely úgy árnyékol, hogy egymás alatt váltakoznak rajta a fényáteresztő és a sötétítő csíkok. Az anyagválasztásnak köszönhetően kifejezetten látványos és egyedi megoldásnak számít, emellett dekorációs elemnek sem utolsó. Ráadásul nem szükséges állandóra felszerelni, ha éppen nincs rá szükség, könnyedén feltekerhető a tokjába. A roletta ennél sokkal elterjedtebb, évtizedek óta bevált megoldás, amelyhez minimális helyigényre lesz szükség, és amely kényelmes, egyszerű kezelhetőséggel képes megoldani az árnyékolást. Színét és alapanyagát tekintve bőséges a választék, és a modernebb megoldások már a hőszigetelésben is hasznos szerepet tölthetnek be.


A szalagfüggöny és a reluxa

A szalagfüggöny is biztosan ismerős mindenkinek, ám nem feltétlenül az otthonokból, inkább az irodákban, közösségi helyeken használják ezt a megoldást. Egyre többen gondolják úgy, hogy lakossági használatra is jól alkalmazhatóak, ezért folyamatosan terjed az otthoni alkalmazása. Az előnyei mellette szólnak: a szalagfüggöny ár-érték arányban jó döntést jelent, emellett könnyedén tisztítható, egyszerűen működtethető, és kiválóan szabályozható vele a beengedni kívánt fény mennyisége. Aki egy teljes falat beborító üvegfelületre keres megoldást, annak mindenképp érdemes a szalagfüggönyöket is mérlegelnie. A végére hagytuk a reluxa bemutatását, méghozzá azért, mert talán ezt kell a legkevésbé bemutatni. Kettős funkciót látnak el, hiszen nem csak a fényt tartják a lakáson, házon kívül, hanem a kíváncsi tekinteteket is. Ez az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban alkalmazott megoldás Magyarországon a belső árnyékolók közül. Hiába régi a technika, egyáltalán nem elavult: a modern reluxák már színvilágban, kialakításban és formában is alkalmazkodtak a mai trendekhez, hogy mást ne mondjunk, egyszerűen motorizálhatóak.


Forgalmazott belső árnyékolók