A Forster acélgyártással foglalkozó vállalat Svájcban, Arbon városában építette ki a székhelyét már 1874-ben. Kevés ipari cég mondhatja el magáról, hogy már több mint száz éve töretlenül képviseli a svájci precizitást és minőséget, de a Forster ezzel is büszkélkedhet.

A réztől az acélig

A vállalatot 1874-ben alapította Arbonban F. J. Foster, aki kezdetben rézműves termékekkel foglalkozott. Ezek a termékek a korszakhoz híven főleg rézcsövek és különféle más rézalapú alkatrészek voltak. A változást az ipar fejlődése hozta el, amikor is az elektromosság és az egyéb technológiai újításoknak köszönhetően az acélgyártás könnyebbé vált. Ezt kihasználva a vállalat 1915-ben megkezdte az acélcsövek gyártását is. Svájc a háborús semlegessége miatt tökéletes lehetőséget adott arra, hogy az egyre növekvő Forster vállalat folyamatosan fejlődhessen a harmincas és az ötvenes években is. A hetvenes évekre a Forster összeállt az Arbonia csoporttal, amellyel közösen immár jelentős nagyvállalattá nőtték ki maguk. Innentől fogva jelentek meg az olyan termékcsoportok, amelyek már a lakosság általános kiszolgálását is megcélozhatták.


Ajtók, ablakok, lámpák és konyhabútorok – akár golyóálló kivitelben is

A következő évtizedekben a Forster cégcsoport szinte évente új termékekkel gyarapodott. A nyolcvanas évekre általánossá vált az acél ajtó- és ablakrendszerek értékesítése. Különféle tűzálló panelok és paravánok kerültek a termékkínálatba, majd 2003-ban kerültek kifejlesztésre a különféle beépített konyhaszekrény-rendszerek modern típusai. A lakosság felé való nyitás a lakberendezést és a stílust illetően annyira népszerű lett, hogy néhány év múlva a cégcsoport létrehozta a Forster Thermofix Light védjegyű márkát, ami kizárólag acél profilú lámparendszerekkel foglalkozik. A vállalat tehát folyamatosan gyarapodott és jelenleg is fejlődik, 2014-ben például már az autóalkatrész-gyártás piacának egy részét is sikerült megszerezniük Európában. Jelenleg a Froster ugyanúgy sikeres az alkatrészgyártás területén, ahogyan az acél nyílászárók előállításában. Legnépszerűbb termékcsaládjai pedig többek között a Presto és az Unico. Mindkét név magas minőségű acélrendszereket rejt. A Forster által kifejlesztett speciális rendszereknek köszönhetően ezen termékcsaládok tagjai golyóállóak, valamint tűz-, füst- és hővédelemmel rendelkeznek, így érthető, hogy a legmagasabb biztonsági szintet képviselő intézmények és épületek gyakran választanak a Presto termékcsaládból. Ami nem is csoda, hiszen a Froster kiemelt figyelmet szentel a biztonságnak.