Mire figyeljünk, ha generálkivitelező építi a házunkat?

Mire figyeljünk, ha generálkivitelező építi a házunkat?

Mire figyeljünk, ha generálkivitelező építi a házunkat?

A házépítés időigényes és felelősségteljes folyamat, amely a befektetőnek sok kötelességet és stresszt okozhat. A folyamat különösen elrettentő azok számára, akik nem rendelkeznek széleskörű ismeretekkel az építőiparban. Az esetükben megváltó lehet egy generálkivitelező, aki teljes egészében átveszi a projekt lebonyolításának menetét. Ő felel a ház globális építéséért és számos formai ügy alól mentesít. De vajon mire kell figyelnünk, ha igénybe vesszük egy ilyen szakember szolgáltatásait?

Ki is az építési generálkivitelező?

Egy olyan építőipari szakember, aki átfogóan koordinálja a teljes házépítési procedúrát. Ez azt jelenti, hogy a projektet az elejétől a végéig egy cég hajtja végre, anélkül, hogy külön alvállalkozókat kellene alkalmazni. Ami fontos, az építési generálkivitelező a ház építésével kapcsolatos kérdésekben is segítséget tud nyújtani a beruházónak, azaz a telek ellenőrzésében, megvásárlásában, a projekt adaptálásában, a formaságok lebonyolításában. Mindez azt jelenti, hogy a befektető oldalán sokkal kevesebb a felelősség, a házépítés pedig sokkal kevésbé megterhelő folyamat számára, és nem igényel szaktudást.

Megbízható kivitelező keresésekor érdemes odafigyelni az iparágban szerzett tapasztalataira, a nyújtott szolgáltatások körére, valamint arra a portfólióra, ahol ellenőrizhetjük a már elkészült beruházásokat. Mindenképpen érdemes elolvasni azon befektetők véleményét, akiknek már volt lehetőségük együttműködni a kiválasztott kivitelező céggel. Végül ott vannak a költségek – a generálkivitelező hírneve és tapasztalata óriási hatással van az árkategóriára, így a házépítés teljes költségére is.


Mire figyeljünk, amikor generálkivitelezőt választunk?

A generálkivitelező tulajdonképpen a főnök az építkezés során, összefogja és koordinálja a folyamat során fellépő összes feladatot. Már a kezdetektől velünk van, ő menedzseli a beruházás helyszínén végzett összes építési munkálatot. A kötelezettségei közé tartozik a projektdokumentáció és az esetleges hibák ellenőrzése, alvállalkozói munkavégzés esetén ő szavatolja a teljes munka minőségét, valamint a projekt megvalósítási szakaszában esetlegesen előforduló nehézségek felismerése és az építési terület biztosítása is az ő feladata. Befektetői felügyeletet is ellát, de ne feledkezzünk meg róla, hogy a ház a miénk lesz, és "több szem többet lát" alapon igenis ellenőrizzük az egyes munkafolyamatok optimális finisét, mint például a PET-RO nyílászáróinak megfelelő minőségét és helyes beépítését, hiszen ilyenkor van lehetőségünk hatékonyan közbeavatkozni egy esetleges általunk realizált probléma esetén.

Mielőtt a fővállalkozóval a házépítés mellett döntenénk, végezzünk piackutatást és ellenőrizzük, hogy az adott cég hogyan viszonyult a korábbi beruházások megvalósításához. Egy generálkivitelezőnek nem kell mérnöknek lennie, és nem kell építőipari végzettséggel rendelkeznie. Az viszont követelmény, hogy műszaki képzettséggel, gyakorlattal és kompetenciával rendelkező embereket alkalmazzon. Különösen fontos, hogy az ilyen alkalmazottak egyike olyan személy legyen, aki jogosult az építésvezetői jogkör ellátására. Ha a cégnek nincs erre a funkcióra felhatalmazott alkalmazottja, akkor magunknak kell ilyen személyt találnunk, ez viszont negatívan befolyásolhatja az együttműködés menetét.