Szellőztetés: mennyi ideig tartson, és mit nyerünk ezzel?

Szellőztetés: mennyi ideig tartson, és mit nyerünk ezzel?

Szellőztetés: mennyi ideig tartson, és mit nyerünk ezzel?

A levegő számos káros anyagot és vegyületet tartalmazhat, amelyek túlzott mértékben negatívan befolyásolják az emberi egészséget és jólétet. A legkárosabb vegyületek a gőz, a víz és a szén-dioxid, feleslegük fejfájást, fáradtságot, légúti betegségeket okoz. A levegőben lévő különféle szennyező anyagok kombinációja allergiás reakciókat vált ki és rákkeltő. Az épület megfelelő szellőzésének hiánya nemcsak az emberre van negatív hatással, hanem az otthonunkra is veszélyt jelent. De vajon hogyan kell jól szellőztetni?

Miért kell szellőztetni?

A lakó- vagy irodaépületek belsejét kitöltő levegő a helyiségek funkciójával, felszereltségével összefüggő különféle tényezők hatására elhasználódik. A mindennapi működés (légzés, főzés, szárítás, vasalás, fürdés a fürdőszobában, virágöntözés) hatására a levegő összetétele megváltozik, nedves lesz. A modern építőiparban alkalmazott technológiák légzáró szerkezetté teszik az épületet. Ezért a megfelelő szellőzés hiánya a kényelmetlenség érzése mellett a benne tartózkodók egészségét is jelentős mértékben veszélyezteti. Ezért nagyon fontos a megfelelően működő szellőztetés tematikája. A szobák levegőjének minősége kardinális egészségünk, közérzetünk, de a koncentráció, a hatékony munkavégzés vagy a tanulás szempontjából is. Szellőztetett lakásban jobban alszol, gondolkodsz és működsz, mert a megfelelő szellőzés növeli a levegő oxigénmennyiségét. Ennek köszönhetően szervezetünk is több oxigénnel rendelkezik. Ez befolyásolja a fertőzésekkel és allergiákkal szembeni ellenálló képességet, ami különösen fontos ősszel és télen. Érdemes tehát gondoskodni arról, hogy a belélegzett levegő minden nap cserélődjön, megtisztuljon, és a helyiségek páratartalma optimális, 40-60 százalékos szinten legyen. A száraz levegő az immunitás csökkenését, a nyálkahártyák kiszáradását okozhatja, felgyorsíthatja a bőr öregedési folyamatát, és megnehezítheti a koncentrálást. A túl nedves levegő viszont hozzájárulhat a káros penész és a gombák kialakulásához a helyiségekben.


Hogyan lehet hatékonyan szellőztetni a helyiségeket télen és nyáron?

A helyiségeket egész évben szellőztetni kell. A folyamatot nem zavarhatja meg sem fagy, sem havazás, sem eső, sem köd. Ahhoz, hogy a szellőztetést hatékonynak és gazdaságosnak tekinthessük, a helyiségben lévő összes levegőt ki kell cserélni. Télen úgy kell elvégezni a folyamatot, hogy elkerüljük a lehűlést és a nagy hőveszteségeket a belső terekben. A szellőztetés alapvető típusai: nyitott szellőzés (egy ablak teljes nyitása) és huzat (lakásban, házban, épületben legalább két ablak egyidejű nyitása). Őszi-téli időszakban, azaz fűtési szezonban az ablaknyitás előtt néhány perccel le kell csavarni a radiátorokat, majd 5-10 percig intenzíven szellőztetni a helyiséget. Ez az idő elegendő a teljes levegőcseréhez, de nem elég hosszú ahhoz, hogy megszabaduljunk a falakban és a bútorokban felgyülemlett hőtől, és kihűtsük a helyiségeket. Ezt a tevékenységet napi három alkalommal lenne optimális elvégezni, de még a kétszeres légcsere is nagy előnyökkel jár. Hiba, ha az ablakszárnyat hosszú ideig döntve hagyjuk. Ez nagy hőenergia-veszteséget és az ablak közelében elhelyezkedő falak jelentős lehűlését okozza, ami elősegíti a vízgőz és a penész megjelenését. Nyáron érdemes kora reggel vagy késő este szellőztetni, éjszaka pedig kinyitni az ablakokat, hogy hűvösebb levegő jusson be, természetesen nem árt, ha szúnyoghálóval felszerelt nyílászárókkal rendelkezünk, amiket optimális ár-érték arány mellett szerezhetünk be a PET-RO Nyílászárótól.