A télnek vége, hamarosan hűteni kell: így spórolj a klímahasználaton!

A télnek vége, hamarosan hűteni kell: így spórolj a klímahasználaton!

A télnek vége, hamarosan hűteni kell: így spórolj a klímahasználaton!

A télnek vége, hamarosan hűteni kell: így spórolj a klímahasználaton!

A télnek vége, hamarosan hűteni kell: így spórolj a klímahasználaton!

Zord mínuszok? Dermesztő fuvallatok? Ég veletek! A tavasz megérkezett, és nemsokára a nyár is betoppan a maga hevével, forróságával, kánikulájával. A most még simogató napfény hirtelen képes átváltani égető nyalábokká, úgyhogy megéri már most kitisztíttatni a klímaberendezést, és optimalizálni a fogyasztást. Hogy hogyan? Mutatjuk!

Nem mindegy, milyen típusú a légkondicionáló!

Már meglévő klíma esetén nyilván nincs túl sok lehetőség a variálásra. Viszont ha esetleg aktuális a beszerzés, akkor mindenképpen célszerű alaposan végiggondolni, melyik az a típus, ami a legtöbb előnyös tulajdonsággal büszkélkedik. Nem mindegy például, hogy mekkora alapterületű helyiség, vagy helyiségek hűtése a feladat, ahogy az sem mellékes, hogy a befutó modell a fűtésre is alkalmas-e. Manapság egyre inkább reális elvárás a fűtésre optimalizált rendszer választása, lévén így az eszközben rejtőző potenciál az őszi és téli periódusban is kiaknázható.

Ha a kiszemelt konstrukció minden igénynek megfelel, úgy a választás és az alkalmazás gazdaságosnak nevezhető, hisz a testre, helyzetre, helyiségre szabott tulajdonságoknak hála minden jellemvonás maximálisan kiaknázható. Ilyen körülmények között a spórolás nemcsak rövidtávon, a beszerzés pillanatában valósítható meg, hanem nap, mint nap, minden egyes bekapcsolás alkalmával. Sőt! A hosszú élettartam újfent költséghatékony tulajdonság.


Az enyhülést hozó fuvallatok jó, ha párkányon belül maradnak!

A másik lényeges kérdés, hogy milyenek a nyílászárók? Hogyan teljesítenek hőszigetelés terén? Mennyire engedik ki a hideget, be a meleget? Az ajtókat és az ablakokat egyaránt érdemes szigorúan górcső alá venni. Mert még a legmodernebb klíma sem képes hatékonyan teljesíteni akkor, ha a kellemes hűvös végül a párkányon vagy a küszöbön kívül végzi. Márpedig a nem megfelelő minőségű nyílászárók esetében ez nagyon is reális forgatókönyv. Ami egy cseppet sem energiatakarékos fordulat.

Első ránézésre nagy kiadásnak tűnik a komplett nyílászárócsere, de ez egy olyan tudatos elhatározás, aminek a megtérülése azonnali, és hosszú távon is élvezhető. Nem pusztán nyáron, amikor a klimatizálás sokkal kevesebből megoldható, mint előzőleg, bár már önmagában ez az egy tény is döntő erővel bír. De ott vannak az őszi, és különösen a téli hónapok, amikor pedig a fűtésen lehet rengeteget spórolni, köszönhetően annak, hogy az ajtók és az ablakok hőszigetelésben a maximumon teljesítenek. Azaz a felújítás költségei villámgyorsan megtérülnek, mégpedig sokszorosan. A PET-RO Nyílászáró segít a gondmentes megvalósításban.

Kooperáció az időjárással!

Bár a meteorológiai fordulatok kiszámíthatatlanok, azért érdemes tartani a lépést az időjárás változásaival, és megszokás helyett tudatosan vezérelni a légkondicionálást. Ha például odakint megérkezett a hidegfront, akkor célszerű alaposan kiszellőztetni, ilyen módon lehűtve a lakást – addig az elektronika pihenhet. Hajnalban szintén ildomos kitárni az ajtókat és ablakokat, mert a balzsamos, még hűvös levegő kellemesen áthűtheti a lakást. Napközben pedig, túl a klimatizáláson, árnyékolással célszerű támogatni a kellemes közeg megteremtését.