Alumínium az otthonunkban – megéri?

Alumínium az otthonunkban – megéri?

Alumínium az otthonunkban – megéri?

A tévhitekkel ellentétben az alumínium ablakok nem teszik rideggé és gyárszerűvé a házakat. Persze erre is lehet precedens, ha nem jól választunk. Viszont ha megfelelő stílusban és színben építünk be alumínium nyílászárókat, akkor nagyon modern és trendi végeredményt kaphatunk. Ráadásul mindezt időt állóan strapabíró kivitelben.

Modern és minimalista

A minimalista stílusú házakhoz a jellegzetes műanyag nyílászárók nem minden esetben passzolnak. Az alumínium viszont a nevével ellentétben igazán sokrétű. Napjainkban már olyan technológiával készítik őket, hogy akár a fa erezetét is imitálhatják rajta, továbbá a megfelelő festéssel egyáltalán nem fog fémhatásúnak kinézni. Mégis jóval stabilabb és letisztultabb elemet ad ki a többi ablakhoz képest, ezért a minimalista házakhoz kifejezetten jól mutat.


Indusztriális és rusztikus

Ezek a fémalapú ajtók és ablakok nem feltétlenül csak a modernitás megtestesítői. A különféle fémelemeket kombináló épületstílusoknál is jelentősen megdobja a dizájnt. Ebből a szempontból például kifejezetten historizáló hatást érhetünk el egy rusztikus háznál, ha nagy, magas fémkeretes teraszajtókat építünk be, mondjuk a nappalihoz. Az alumínium ablakok és ajtók olyanra festhetőek, amilyenre kérjük, ezért igazából bármilyen stílus esetén remek választás lehet. Ugyanakkor szándékosan erősíthetjük a fémhatást is. Például az indusztriális, azaz gyárra hajazó stílust kialakító ház építészetében a fémes hatás, illetve a sötét vagy ezüst alumínium keretek igazán kívánatosak ebben az esetben.