Három hiba, amit rengetegen elkövetnek egy ház belső terének kialakításánál

Három hiba, amit rengetegen elkövetnek egy ház belső terének kialakításánál

Három hiba, amit rengetegen elkövetnek egy ház belső terének kialakításánál

Három hiba, amit rengetegen elkövetnek egy ház belső terének kialakításánál

Három hiba, amit rengetegen elkövetnek egy ház belső terének kialakításánál

A lakásépítés élethosszig tartó befektetés. Az otthon a legfontosabb hely, ahol biztonságban és nyugalomban érezhetjük magunkat. Ez egyfajta menedék, ahová visszatérünk a nap fáradalmait követően megpihenni, kikapcsolódni és a szeretteink körében tölteni az időt. Ezért érdemes ügyelni arra, hogy a ház belső terének kialakítása során ne kövessünk el olyan kardinális hibákat, amelyek később befolyásolják a mindennapi működés kényelmét és minőségét. Melyek a leggyakrabban elkövetett hibák a ház tervezése során?

A méret számít, avagy hogyan tervezzünk ergonomikus belső teret?

A ház tervezésénél a helyiségek méretét és formáját is érdemes figyelembe venni. Már ebben a szakaszban szem előtt kell tartani a bútorok vagy egyéb eszközök lehetséges távolságát. Hogy a későbbiekben elkerülhessünk egy slamasztikát, érdemes már most eldönteni, hol vásárolunk lakberendezési tárgyakat. Mint ismeretes, a bútorok méretre rendelése magasabb költségekkel jár, mint a népszerű bútorboltokban való vásárlás. Az utóbbi esetben azonban érdemes utánajárni, hogy milyen szabványméretek vonatkoznak azokra az elemekre, amik a beszerzési listán szerepelnek. Ezzel elkerülhetők a tervezési hibák, és szükségtelenné válik az egyedi gyártású bútorok további díja. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az építészeti terv a falakat nyers állapotban mutatja be. A vakolatok és burkolatok felhordása után a helyiség területe akár nyolc centiméterrel is csökkenhet. A házban lévő helyiségeket úgy érdemes elhelyezni, hogy azok területe maximálisan kihasználható legyen. Ennek érdekében a folyosók hosszát korlátozni kell, a víz- és csatornarendszerrel ellátott helyiségeket pedig a lehető legközelebb célszerű elhelyezni.


Helytelen térkialakítás

Minden belső berendezést úgy kell elhelyezni a belső térben, hogy ne akadályozza a mozgást a helyiségben. Ennek megelőzése érdekében a zónákat megfelelően kell kialakítani, és figyelembe kell venni a kommunikációs útvonalakat. Az ütközési lehetőségek hiánya a térben, a kényelmes átjárók és a megfelelő minőséget képviselő, jó hangszigetelést biztosító beltéri ajtók évekig jótékony hatással lesznek a lakás működésére és az otthon melegére. A megoldás a lakásterv több változatának megtervezése, majd az életjelleghez leginkább igazodó optimális elrendezés kiválasztása. A PET-RO Nyílászáró kínálatában kapható beltéri ajtók kivétel nélkül az élen teljesítenek a ház belső terének optimális kialakítása szempontjából, érdemes ezekre fogadni.

A karakter hiánya

Minden enteriőr egy történet a lakójáról, de sokan megfeledkeznek róla, ami standard, egyéniségtől mentes tereket eredményez. A projektre gondolva mindenekelőtt a tulajdonos karakterére és preferenciáira kell építeni. Már a tervezési szakaszban javasolt jó előre megjósolni, hogy a belső tér milyen egyedi jellemzőkkel rendelkezik majd. Ha előre kiválasztod a neked tetsző színeket, anyagokat, formákat, könnyebb lesz egyedit alkotni. Ha ez a pillanat kimarad, a későbbiekben csak az aranyos apróságok jelenthetnek majd megoldást a problémára.