Így kell szerelni!

Így kell szerelni!

Így kell szerelni!

A magas hőszigetelésű és alacsony légáteresztő képességű ablakok és ajtók piacra kerülése óta az épületszerkezethez való csatlakoztatást a lehető "leglégzáróbban" kell megvalósítani a nyílászárók beépítése során. A német RAL brand részletesen foglalkozott ezzel a kérdéssel, és 1994-ben közzétette az ablakok és bejárati ajtók tervezésével és felszerelésével kapcsolatos iránymutatását (Leitfaden zur Planung und Ausführung der Montage von Fenstern und Haustüren). Ez a RAL iránymutatás ismerteti a szakmai és szabványosított nyílászáró-beépítés korrekt végrehajtását. Az irányelv az egész ágazatban érvényes referenciamunkának számít.

A nyílászárók telepítése a RAL irányelvnek megfelelően

Tévesen a "RAL telepítés" kifejezést használják az ablakok és ajtók légmentesen történő beépítésének leírására. Szigorúan véve nincs olyan, hogy "RAL telepítés", ez a szókapcsolat nem védett. Az ablakok és ajtók beszerelését mindig a RAL telepítési útmutató betartásával kell végrehajtani, mert az irányelv fő tartalmát a DIN elismert technológiai szabályként rögzíti.


Mit jelent a szalagos beépítés?

Az ablakokat és ajtókat sokáig purhabbal tömítették, ez az eljárás hosszú évekig korszerűnek is számított. De éppen az EnEV, azaz egy energiatakarékossági rendelet követelményei tették szükségessé az ablakok és ajtók telepítési szisztémájának adaptálását. Annak érdekében, hogy az ablakkeret és az üreg közötti rés valóban a rendelet előírásainak megfelelően hőszigetelt legyen, a jelenleg elérhető leghatékonyabb anyag egy speciálisan kifejlesztett, tömörített tömítőszalag, amelynek hatására szalagos beépítésnek is titulálják az újdonsült metódust.