Kilátás, komfort, modernitás – egyetlen keretben?!

Kilátás, komfort, modernitás – egyetlen keretben?!

Kilátás, komfort, modernitás – egyetlen keretben?!

Kilátás, komfort, modernitás – egyetlen keretben?!

Kilátás, komfort, modernitás – egyetlen keretben?!

A tetőtér felújítása, kiépítése nem kis feladat, ez kétségtelen tény. Viszont az odafigyelés, meg persze az utánajárás csodákra képes. Ráadásul elegendő csak egyszer alaposan belemélyedni a témába, és a kiviteleztetés után nem marad más, mint az évtizedeken át tartó elégedettség.

Az üveggel kezdődik minden?

Igen, legalábbis ami az optimális tetőablak kiválasztását illeti. A legtöbben az általános, alap modelleket veszik górcső alá, de mindenképpen megéri azokat a típusokat is feltérképezni, amik bár drágábbak, ellenben sokkal komplexebb élményt kínálnak a mindennapokban. Például a nagyobb hőszigetelő képesség, valamint a magasabb kategóriába sorolható üvegezés, a fokozott léghanggátlás minden pénzt megér.

A jelentősebb légzárás, hő- és hangszigetelés nemcsak a komfortérzet fokozódását hozhatja magával, ez az éremnek pusztán az egyik fele. Az energiatakarékosság a másik oldal, amiről mindenképpen célszerű szót ejteni. Annál is inkább, mert minél jobban szigetel az ablak, annál kevesebb pénzt kell feláldozni a fűtés és hűtés oltárán. Vagyis a beruházásra költött összeg hamar megtérülhet. Mindennek tetejében az energiafelhasználás mértékének csökkentése nem csupán pénztárca, hanem környezetkímélő fordulat is, aminek a valós értéke felbecsülhetetlen.

Sokan azért tartózkodnak a tetőtér beépíttetésétől, vagy a tetőtérbe költözéstől, mert az a kép él bennük, hogy nyáron kibírhatatlan a forróság, és még klímával együtt is aligha viselhető el a kánikula. Ez a rémkép azonban darabjaira hullik akkor, amikor optimális tetőablakról beszélünk, ami tökéletesen szigetel, így aztán nyáron nem engedi be a forróságot, télen pedig kint tartja a libabőrt előcsalogató fuvallatokat.

Az UV-sugárzás szűrésének szintje is egy olyan paraméter, amit kifizetődő stratégia szem előtt tartani, még akkor is, ha a komolyabb modellek többe kerülnek. Lévén az UV-sugárzás szűrésével a kárpitok, bútorok élettartama meghosszabbítható.


A funkcionalitás és a testreszabottság is lényeges?

De még mennyire! A tetőtér többféle funkciót is betölthet, és ezzel időben ajánlott tisztában lenni. Például ha a tetőtérben kap helyet a gyerekszoba, akkor felső kilinccsel, illetve belső, biztonsági rétegragasztott üveggel ellátott modell ideális választás. Mert azért fegyelem ide vagy oda, gyerkőcök között bármikor bármi megtörténhet: egy kis párnacsata vagy gombfoci, csak éppen rendes, nagy labdával... Jó, ha az ablaktörés, ezzel együtt a személyi sérülés veszélye nem áll fenn. De ha mondjuk a tetőtér varázslatos konyhává vagy fürdőszobává avanzsál, akkor a poliuretán bevonatok preferálása a célravezető.

A külső jegyekről pedig még nem is beszéltünk, pedig a praktikumon túl magától értetődik, hogy az esztétikum is kulcsfontosságú. A hosszú távú elégedettség kizárólag úgy alapozható meg, ha minden részletre fény derül, ha a stílusosság épp annyira nem kérdéses, mint a maximális helytállóság. Ha minden a helyére kerül, akkor a minőségi elhatározás miatt évtizedeken át gondtalanul élvezhetőek az ablak által biztosított előnyök.