Közeleg a tél: mire figyeljünk?

Közeleg a tél: mire figyeljünk?

Közeleg a tél: mire figyeljünk?

Elkezdődött a fűtésszezon, így célszerű áttekinteni az ablakainkat, valamint érdemes a kisebb karbantartási munkálatokat erre az időszakra ütemezni. Pénzt és energiát lehet megtakarítani a műveletekkel, legyen szó akár a műanyag, a fa vagy az alumínium nyílászárókról. Íme, a részletek!

Műanyag

Az egyik legkedveltebb ablaktípus, ár-érték arányban a legjobb választás. A karbantartási munkálatoknál a legfontosabb a vasalatok és a fémalkatrészek olajozása. Ezt bárki könnyen elvégezheti, olajspray vagy egyszerű műszerolaj is használható a feladathoz. Érdemes ronggyal áttörölni a nyílászáróban található gumirészeket is, így az anyag állagát javítani tudjuk.

Fa

A műveletek hasonlóak a műanyag technológiával készült szerkezetekhez. Amire azonban a téli időszakban fontos felhívni a figyelmet a fa nyílászárók kapcsán, az a szellőztetés. A páralecsapódás és a penészesedés elkerülése érdekében naponta 5-6 perces légcsere is fontos hatással bír, ezért érdemes erre nagy hangsúlyt fektetni.

Alumínium

Néhány szót ejtsünk a fém nyílászárók karbantartásáról is. A leginkább strapabíró típusok esetében is fontos a prevenciós, megelőző céllal elvégezendő téli műveletek végrehajtása. A PET-RO Nyílászárónál kapható MB, Decalu és Despiro termékcsalád esetében is egyszerűen elvégezhetőek a szükséges feladatok.