Mi alapján válasszak könyöklőt és párkányt a házamra?

Mi alapján válasszak könyöklőt és párkányt a házamra?

Mi alapján válasszak könyöklőt és párkányt a házamra?

Ha megvolt az ablakcsere egy házon, két dologra még mindenképpen időt és energiát kell fordítani: ezek a könyöklők és a párkányok. Át kell gondolni az anyagválasztást, amelyet a ház stílusa és a praktikusság befolyásolhat.

A könyöklők típusai

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk, mit értünk könyöklő, illetve mit párkány alatt. A könyöklő az ablak belső oldalán található „kiképzés”, amelyre könyökölni lehet – innen kapta a nevét is. A párkány ugyanennek a külső változata, az, amely a házon kívül helyezkedik el az ablak alsó felénél. A könyöklők típusát ennél fogva az adott szoba, de inkább az egész otthon stílusához illik igazítani. A két legnépszerűbb a műanyag és a fa – ezekkel ajánlott az adott ablak anyagválasztásához igazodni. Előbbi a strapabíróbb, a hosszabb távra szóló megoldás, a fából készült könyöklő viszont sokkal természetesebb, szebb hatást kelt. Kicsit olyan, mintha általuk „befolyna” az ablakon a természet az otthonunkba. Szerencsére színválasztásban hatalmas a háztulajdonosok szabadsága, szinte minden árnyalat elérhető mindkét esetben. Érdekesség, hogy beltérre olykor az öntött márvány is megoldást jelenthet.


A párkányok fajtái

A párkány a kinti fele az ablak alsó részének, így strapabíróbb, az időjárás viszontagságainak jobban ellenálló anyagokat használnak erre a célra. Ez lehet az acél, az alumínium vagy az öntött márvány – a döntést leginkább a ház külső dizájnja, a vakolat és a tető színe befolyásolhatja. A párkányok felelnek a csapadék elvezetéséért, így a ház homlokzatának védelmében is nagy a szerepük. Éppen ezért fontos, hogy olyan szakember szerelje fel a párkányokat, aki pontosan tudja, milyen szabályoknak kell megfelelni az eljárás során. A PET-RO Nyílászárónál éppen ilyen szakemberek dolgoznak!