Mire figyeljünk a homlokzat dizájnjának megálmodásánál?

Mire figyeljünk a homlokzat dizájnjának megálmodásánál?

Mire figyeljünk a homlokzat dizájnjának megálmodásánál?

Mire figyeljünk a homlokzat dizájnjának megálmodásánál?

Mire figyeljünk a homlokzat dizájnjának megálmodásánál?

Nincs is üdítőbb, kreatívabb feladat a homlokzat milyenségének kitalálásánál. A tervezés időszaka izgalmas, az ötletelés pedig végül célhoz vezet. Mindenképpen érdemes szakértő segítséget kérni a rajzok, elgondolások leellenőrzésére, felülvizsgálására, illetve a részletek átbeszélésére. Viszont az biztos, hogy a végül megszülető mű évtizedeken át sugározhatja magából a rá testált stílusosságot, eleganciát, vagy éppen antik hatást. A kérdés már csak az, hogy mik azok a tényezők, amik külön odafigyelést követelnek a tervek elkészítése során? Erre a dilemmára keressük a releváns válaszokat!

A törvényi szabályozásokkal megéri tisztában lenni!

Minden egy álommal kezdődik, aztán következhet a gyakorlati, megvalósítási szakasz. A sikerhez, azonban elengedhetetlen a homlokzat kivitelezésére vonatkozó jogszabályi háttér alapos ismerete. A paragrafusok dzsungelében nem nehéz eltévedni, többek között ezért is jó ötlet szakember tanácsát, útmutatását kikérni, aki akár három-négy bővített mondatban össze tudja foglalni mindazt, amit a törvényi strófák oldalakon át tárgyalnak. Ugyan ez egy száraz, egyáltalán nem érdekfeszítő lépés, ellenben ennek hiányában a kártyavár pillanatok alatt összedőlhet a későbbiekben, amikor a kivitelezés megbukik az ellenőrzések során. Ezért nem érdemes várni vele, és halogatni, hanem lehetőleg minél előbb tiszta vizet önteni a pohárba.

A szigetelés milyensége jövőt formáló kérdés!

A hőszigetelési praktikák már egészen elképesztőek, számtalan megoldás áll rendelkezésre. Egy biztos. Megéri minél jobb szigetelésben gondolkodni, mert ez a jövőben rengeteg pénzt hozhat a házhoz. Nem várható az energiaárak csökkenése, viszont a megfelelő hőszigetelés gondoskodhat a költségvetés megkíméléséről éveken át. Azaz a szigetelésre akár úgy is ildomos tekinteni, mint egy mind rövid, mind hosszú távon megtérülő befektetésre.


Mi az, ami a külső szigetelés hatékonyságát tovább fokozhatja?

Természetesen a minőségi nyílászáró. Az ablakok, ajtók milyensége kulcsfontosságú. Itt nemcsak a küllemre gondolunk, bár nyilvánvaló tény, hogy a stílusos enteriőr szempontjából ez is fontos szempont. Ugyanakkor a szigetelés oldaláról nézve is mérvadó, hogy mennyire zárnak jól a nyílászárók, azaz milyen hatásfokon garantálnak hő- és hangszigetelést. A műanyag alternatívák manapság méltán népszerűek, mivel ár-érték arányban kimagaslóan jól teljesítenek, egyúttal strapabíróak és jól néznek ki. A természetesség kedvelői a fa mellett is kitarthatnak, ezek a nyílászárók is csodaszépek, viszont több törődést igényelnek.

És még valami a végére!

Az ablakokhoz szervesen hozzátartoznak a külső és belső könyöklők, illetve párkányok. Előbbiek főleg funkcionális szerepet töltenek be, míg utóbbiak esztétikumukkal járulnak hozzá a harmóniához. A műanyag, az alumínium, az öntött márvány párkányok egyaránt ideális választások, de a lakkal, lazúrral ellátott fa típusok is megfontolásra, beépíttetésre érdemesek. Az acél modellek ellenben kizárólag kültéri alkalmazásra megfelelőek.