Mit tarts szem előtt a megfelelő nyílászáró kiválasztásakor?

Mit tarts szem előtt a megfelelő nyílászáró kiválasztásakor?

Mit tarts szem előtt a megfelelő nyílászáró kiválasztásakor?

Mit tarts szem előtt a megfelelő nyílászáró kiválasztásakor?

Mit tarts szem előtt a megfelelő nyílászáró kiválasztásakor?

A nyílászáró minden ingatlanban központi szerepet tölt be. Elválaszt a külvilágtól vagy éppen egy másik helyiségtől, ugyanakkor össze is köt vele. Stílusuk hatással van az épület esztétikai megjelenésére, de persze itt közel sem csak a külső számít. A nyílászárók meghatározóak az ingatlan hőszigetelése és energiatakarékosságának tekintetében. Emellett befolyásolják a zaj és a külső környezeti tényezők behatolását, így növelik a lakók kényelmét és a belső tér minőségét.

Ahhoz, hogy megtaláld a tökéletes nyílászárót, több szempontot is érdemes figyelembe venned! Sőt, kell is, hiszen ezt nem néhány hétre vagy hónapra választod, hanem hosszú évekre.

Mire figyelj a nyílászárók kiválasztása során?

Fontos az ablak és ajtó:

  • Stílusa,
  • Mérete,
  • Funkciója,
  • Nyílásiránya,
  • Elhelyezkedése,
  • A hang- és hőszigetelő képessége,
  • És a gyártó által vállalt garancia.

Műanyag, fa vagy alumínium? Melyikkel jársz jobban?

Kezdjük az örök kérdéssel: Melyik bizonyul a legjobb döntésnek? A válaszhoz meg kell néznünk, hogy milyen különbségek vannak köztük!

A fa nyílászáró legfőbb erénye, hogy szép, természetes hatást nyújt, jól illeszkedhet a ház arculatához. Odafigyeléssel, megfelelő kezeléssel elég hosszú ideig megőrzi a minőségét. Azonban jobb, ha tudod, hogy az igazán tartós fa ablakok és ajtók egy borsosabb árkategóriába tartoznak.

Egy másik, kevésbé elterjedt választás az alumínium, amely az élettartam és a stabilitás tekintetében a legjobb tulajdonságokkal, illetve a hangszigetelése is kiváló. Sokan félnek a rideg megjelenésétől, azonban a megfelelő elemekkel párosítva rendkívül modern, mégis otthonos stílust képvisel.

A műanyag nyílászáró ára a legkedvezőbb, nem véletlenül tartozik a legnépszerűbb választások közé. Ezt persze tulajdonságai is indokolják, hiszen strapabíró, szigetelése kiemelkedően hatékony és egyszerűen tisztítható.

Népszerűsége ellenére, kering néhány tévhit a műanyag nyílászáróval kapcsolatban, amit itt az ideje, hogy eloszlassunk:

  • Nem kizárólag műanyagból van, sőt, a merevítés és a keret masszív, rozsdamentes acélból készül. Ezzel jóval tartósabbak, mint a fából készült darabok és nem fognak eldeformálódni az idő múlásával.
  • Az erős napsugárzás hatására nem fog elszíneződni. Ugyanis az igényes gyártók ma már UV-védelemmel látják el azokat, így évek múltával is megőrzik eredeti színüket.
  • Nagyon jó a hőszigetelő képessége. Nem kell különösebb kezelésben részesíteni a felületet. Egyedül az esztétikai szempontokat szokták felhozni ellene, de ma már színezett kiszerelésben is megvásárolhatóak ezek az ablakok és ajtók.

Legyél tisztában a funkcióval!

A nyílászáró kiválasztásánál fontos, hogy tudd, pontosan milyen funkciója lesz az ajtódnak, ablakodnak: lépcsőházba keresel biztonsági bejárati ajtót vagy kertes házba oldalvilágításos ajtót? Kifelé nyíló vagy toló erkélyajtót vásárolnál? Fixablakra vagy váltószárnyas ablakra van szükséged?

Esztétikai szempontból természetesen a nyílászáró stílusa is nagyon lényeges: nem mindegy, hogy mennyire vannak harmóniában a nyílászáróid egymással és az épület többi elemével.

Persze ezt nem kell egyedül eldöntened és magadtól tudnod, hogy melyik a legjobb választás. Nyugodtan vedd fel a kapcsolatot megbízható és képzett szakembereinkkel, akik segítenek és minden kérdésedre választ adnak!

A méret a lényeg!

Érdemes a gyártó, forgalmazó céggel egyeztetned már a méretezés során. Akkor sem kell megijedned, ha az adott cégnek nincs raktáron megfelelő méretű nyílászárója. Az igényeidnek megfelelően legyárthatnak a házadra optimalizált ablakokat, ajtókat. Hiszen a legfontosabb, hogy milliméterre pontosan stimmeljen a méret, mert annak hiányában nem fogja tudni ellátni a feladatát semelyik nyílászáró sem.

Hőszigetelés energiahatékonyan!

Nyílászáró választása esetén talán az egyik legfontosabb szempont a hőszigetelés, hiszen a komfort, a fűtésszámla és a klímavédelem mind kulcsfontosságú kérdés. Ezért nem mindegy, hogy milyen anyagból építkezel, milyen a szigetelése az épületednek, mennyire hatékony fűtéstechnikát választasz és persze, hogy milyen ablakok, ajtók mellett döntesz.

A nyílászáró hőszigetelő képessége több dologtól is függ. Például, hogy milyen anyagból készülnek a keretek. Ennek hatékonysága pedig az alkalmazott anyagok tulajdonságaitól és az építési módszerektől függ. De a tömítések és profilok minősége is befolyásolja a hőszigetelést. Ezenkívül az is meghatározó tényező, hogy az ablakok üvegei hány rétegből állnak és a rétegek között levegő vagy gáz van zárva.

Nagyon széles a választék, ezért javasoljuk, hogy először mindenképp alaposan gondold át, hogy pontosan mire van szükséged! Illetve mérd fel, hogy milyen energetikai besorolása és statikai állapota van az épületnek, ahová be akarod építeni a nyílászárókat!

Most már tudod, hogy mire kell odafigyelned ajtók és ablakok kiválasztása során. A beépítési folyamat azonban számos buktatót rejt magában, ezért tanácsos ezt a munkát szakemberre bíznod. Mi a Pet-Ro Nyílászárónál a tervezéstől a kivitelezésen keresztül egészen a garanciális javításig mindent elvégzünk, így sok bosszúságtól óvhatod meg magadat a jövőben! Válassz minket!