Mit tehetünk az élhetőbb otthonért, amikor "támad" a hőség?

Mit tehetünk az élhetőbb otthonért, amikor “támad” a hőség?

Mit tehetünk az élhetőbb otthonért, amikor “támad” a hőség?

Mit tehetünk az élhetőbb otthonért, amikor "támad" a hőség?

Mit tehetünk az élhetőbb otthonért, amikor "támad" a hőség?

Hogyan lehet hűteni egy lakást légkondicionáló nélkül? A magas hőmérséklet miatt egyre gyakrabban tesszük fel magunknak ezt a kérdést. Vannak otthoni gyógymódok a lakás melegének enyhítésére? Természetesen! Tartsunk be néhány alapszabályt, és légkondi beszerelése nélkül is kellemesen hűvös lesz az otthonunk!

Miért van meleg a lakásban?

Elvileg minden a blokk termo-modernizációs fokától függ. Ha az épület megfelelően szigetelt, akkor télen és nyáron is fenntartja a belső hőmérsékletet. Ez azt jelenti, hogy meleg időben a falak és a nyílászárók nem teszik lehetővé a benti hűvösebb levegő vándorlását, ugyanakkor nem engedik be a hőt kívülről. Ilyenkor a legmagasabb júliusi hőmérséklet mellett is mindig pár fokkal hűvösebb van a lakásban. Sokkal rosszabb helyzetben vannak azok, akik régi vagy rosszul szigetelt panelházakban élnek. A magas áteresztőképességi együtthatójú falak, ajtók és ablakok nagyon gyorsan felmelegszenek, és az összes felhalmozódott hőt a lakásnak adják. Ilyen helyzetekben érdemes elgondolkodni a komplett nyílászárócsere gyakorlatán – a PET-RO Nyílászáró készséggel támogatja a problémamentes megvalósítást.

Házi gyógymódok a lakás melegének enyhítésére – melyiket választod?

A lakás melegének otthoni enyhítésére szolgáló gyógymódok gyors megkönnyebbülést hozhatnak, akár több fokkal is csökkenthetik a hőmérsékletet. Mielőtt azonban elkezded tesztelni őket, ne feledd, hogy a hatás az épület naphoz viszonyított elhelyezkedésétől, a zöldítés mértékétől, a termo-modernizáció szintjétől és a helyiség méretétől is függ.


Szellőztetés

A légkondicionáló vagy ventilátor nélküli helyiség hűtése meglehetősen nehézkes lehet, ha csúcshőmérsékleten kezdesz bele. Bármilyen hatás észleléséhez emlékezned kell arra, hogy a hőmérséklet csökkentését éjszaka kell elkezdeni. Ezért lefekvés előtt nyisd ki az ablakokat, lehetőleg szélesre, és csak reggel csukd be őket, mielőtt kint melegedni kezd az idő. Ha fúj a szél, érdemes este huzatot csinálni, ami az egész lakás levegőminőségét kedvezően befolyásolja majd.

Árnyékolj!

Mindannyian tudjuk, hogy az ablakok azok az elemek, amelyeken keresztül szobánk a legjobban felmelegszik. Nem mindenki tudja azonban, hogy lehet hatékonyan minimalizálni ezt a nemkívánatos jelenséget a forró napokon. Mindenekelőtt tisztában kell lennünk azzal, hogy a napsugárzás ellen a legjobb védelmet a külső pajzsok jelentik. Ezért lehetőség szerint telepítsünk külső rolókat, napellenzőket, és járassuk csúcsra az árnyékolástechnikát. A szakemberek szerint ezek nyolcszor jobban megvédik a helyiséget a felmelegedéstől, mint a belső ablaktartozékok. A PET-RO ez ügyben is szívesen áll ügyfelei rendelkezésre! A belülre szerelt könnyű, szövet rolót választva a belső terekben nem érjük el ugyan a hűvösség rendkívüli élményét, viszont minimalizáljuk a túlzott napsugárzás hatását. Főleg, ha jó minőségű és megnövelt hőszigetelő paraméterekkel rendelkező kiegészítőket vásárolunk.

Kúszónövények

A meleg elleni hatékony házi gyógymódok listáján szerepelnie kell a takarónövényeknek, azaz a szőlőnek vagy a borostyánnak, amelyek természetes hőszigetelő réteget hoznak létre a falon. Tehát érdemes kúszónövényeket ültetni, és bár nem pár napon belül nőnek meg, minden bizonnyal sok hasznot hoznak a jövőben, ami ugyanilyen melegnek ígérkezik.