Mitől lehet igazán kényelmes a garázs használata?

Mitől lehet igazán kényelmes a garázs használata?

Mitől lehet igazán kényelmes a garázs használata?

Manapság egy modern garázs szerepe már messze túlmutat az autók menedékén. Ahhoz, hogy a garázs jól teljesítse számos funkcióját, optimálisan kell megtervezni, jól kell megépíteni és persze megfelelően fel is kell szerelni. De vajon mik azok a paraméterek, amik befolyásolják a garázs használati kényelmét? Mutatjuk!

Fontos már a tervezés is

A ma épült házakban a garázs mérete kezd emlékeztetni a legfontosabb helyiség horderejére, ami nem más, mint a nappali. A további gazdasági zóna nélküli két autós garázs minimum 30 négyzetméter területű, ha azonban egyéb funkciókat is ellát a terület, akkor akár 40, sőt 50 négyzetméteres is lehet. A garázs ilyen beosztása kihívást jelent mind az ingatlanfejlesztési terv, mind a ház funkcionális programjának szakaszában. Ezért már a tervezési fázisban meg kell hozni a kulcsfontosságú döntéseket az elhelyezésével, a házzal és az utcával való kapcsolatának aspektusából.

Fel kell tennünk a kérdést, hogy ez egy különálló garázs, a házba integrált, vagy csak a ház oldalához csatolt autótároló? Belső átjáróval a lakórészre vagy csak kívülről megközelíthető? Egy vagy két autós? Egy vagy két garázskapuval? Kiegészítő funkcióknak megfelelő hellyel, vagy külön helyiséggel gazdasági célokra? Javasoljuk, mire kell figyelni. Amikor a ház földszintjére épített garázs mellett döntünk, érdemes átgondolni, hogy nem csökkenti-e túlzottan a ház lakóterét. Figyelni kell arra is, hogy a garázs hogyan csatlakozik a ház lakórészéhez. Mivel eltérő funkciójuk van, a lehető leginkább el kell különíteni őket. A legjobb, ha a lakórész és a garázs között van egy közbenső zóna, amely lehetővé teszi, hogy korlátozzuk a kipufogógázok beáramlásának lehetőségét a házba, illetve az esetleges hőveszteséget, ha a garázst nem fűtjük.


Mitől lesz igazán komfortos egy garázs?

A garázs méretét a jövőt szem előtt tartva kell megterveznünk. A családokban manapság egyre gyakrabban van szükség két autóra, és ezzel együtt egy nagyobb, kétállásos garázsra. Ha ma is van egy autónk, jövőre megjelenhet a második, addig pedig a rendelkezésre álló üres teret egyéb funkciókra tudjuk fordítani. Egy nagyobb garázs segít az autó jobb állapotban tartásában: ha nagyobb mozgásterünk van, kisebb a karosszéria sérülésének veszélye, könnyebb lesz a tisztítás vagy a karbantartás elvégzése is. Az autó gondozása megfelelő felszerelést is igényel, így kelleni fog hely a szerszámok, vegyszerek és tisztítószerek számára is. Praktikus, ha egy ilyen mini műhelyt a garázstól ajtóval elválasztott helyiségben helyezünk el. Ha a garázst csak autók parkolására használjuk, akkor nem kell fűteni, hiszen alacsonyabb hőmérsékleten az autó kevésbé van kitéve a korróziónak. Nem szabad megfeledkezni azonban a szellőztetés kérdéséről: ez lehetővé teszi a kipufogógázok és a benzingőzök eltávolítását a garázsból, és megakadályozza a nedvesség felhalmozódását. Egy fűtetlen garázsban elegendő a természetes szellőzés, amelyet a szemközti falak két nyílása biztosít, az egyik a padló, a másik a mennyezet közelében. Fűtött helyiségekben jobb a gépi szellőztetés. Az autózás maximális kényelmét a PET-RO Nyílászáró elektromos szekcionált garázskapuk biztosítják – függőlegesen felfelé nyílnak, nem foglalnak további helyet a garázs előtt. A padló nem lehet csúszós, mechanikai terhelésnek és szennyeződésnek ellenállónak kell lennie.