Mivel nehezíthetjük meg a betörők dolgát?

Mivel nehezíthetjük meg a betörők dolgát?

Mivel nehezíthetjük meg a betörők dolgát?

Mivel nehezíthetjük meg a betörők dolgát?

Mivel nehezíthetjük meg a betörők dolgát?

Kíváncsiskodó tekintetek, gyanús alakok. Nem egyszer találkozhatunk olyan helyzetekkel, amikor az a gondolat az első, ami eszünkbe jut, hogy be akarnak törni hozzánk. Sajnos manapság a rémhírek sem könnyítik meg, hogy ezt a félelmet letegyük, lévén sok bizonyíték szól amellett, hogy a kéretlen behatolások száma folyamatosan nő. A kérdés már csak az, hogy mik azok a biztonsági intézkedések, amik prevencióként meghozhatóak, és amik remélhetőleg riasztó erővel bírnak? Mutatjuk a lehetséges opciókat!

Legjobb támadás a védekezés?

Igen, bár ennek a mondásnak pont a fordítottja terjedt el a köztudatban. Ettől függetlenül a legjobb út a megelőzés, mert amikor már problémát kell elhárítani, az sohasem könnyű, vagy egyszerű. Pláne akkor nem, ha történetesen betörésről beszélünk. Az első és a legtöbbek által azonnal alkalmazott fortély a riasztó beszereltetése. Nyilván ez nagyszerű ötlet, és kellően minőségi szerkezet esetén a megbízhatóság sem kérdéses, de azért a kiadás mértéke nem csekély, amivel kalkulálni érdemes. A zárakat is célszerű lecserélni, és olyan típusokat beépíttetni, amik nem tartoznak a könnyen feltörhető variációk közé. Illetve az okos technológia vívmányait is megéri munkába állítani, ugyanis az okos otthon megléte, vagy annak a látszata eltántorító erővel bír. Hogy miért? Azért, mert ekkor általában a külső szemlélők azt feltételezik, hogy akadnak a lakásban jócskán szenzorok, amik ha azt érzékelik, hogy illetéktelenek közelítenek, akkor bizony riasztják a megfelelő személyeket. És felesleges kockázatot csak kevesen vállalnak. A bekamerázás is kifizetődő taktika, ám ez elég erős stresszfaktor is egyben, mert nyilván akkor kikerülhetetlen a felvételek folyamatos figyelgetése, ami idővel borzasztóan fárasztóvá válhat.


Mi más segíthet még?

A minőségi ablakok, ajtók, redőnyök használata – amilyeneket a PET-RO Nyílászárónál is kapni – nagyon profi, egyúttal eszes stratégia, ráadásul más egyéb előnye is bezsebelhető. A redőnyök palettájában roppantul népszerűek a vezérelhető, sőt beprogramozható variációk. Hogy miért? Azért, mert ilyen módon a redőnyök akkor is mozgathatóak, ha amúgy senki sem tartózkodik az ingatlanban. Kívülről ellenben úgy néz ki, mintha az otthoniak irányítanák az árnyékolók táncát. És nyilván, ha akad bárki a közelben, akkor a sikeres betörés esélytelen. Ezen kívül természetesen az is roppantul fontos, hogy a redőnyök nagyfokú ellenállóságról tegyenek tanúbizonyságot. Például ha a jéggel szemben védenek, az már az illetéktelen behatolásokra is hatással van.

Ami pedig a nyílászárókat illeti: a minőségi ablakok törhetetlen kialakításúak, amik ráadásul a magas hőt is bírják, azaz rajtuk keresztül abszolút esélytelen a bejutás, miközben kitűnően zárnak. Az ajtók ugyanilyen szinten borítékolják a helytállást, ami alapként szolgálhat a további „építkezéshez”, például zárrendszerek beszereltetéséhez. A fentiek együttes erővel kis túlzással egy erődöt hozhatnak létre, amit hívatlan vendégként még csak megközelíteni sem érdemes. Ház esetén az elrettentő hatást tovább fokozhatja egy jó kiállású, házőrzői ambíciókkal megáldott négylábú segítőtárs.