Szép kilátás, világos terek – építészeti tippek 2022-re

Szép kilátás, világos terek – építészeti tippek 2022-re

Szép kilátás, világos terek – építészeti tippek 2022-re

A nappali, a konyha és még számos más helyiség akkor a legélvezhetőbb, ha világos napfényes tereket képez. Ehhez viszont olyan ablakok is kellenek. Ha házépítésre adjuk a fejünket, nem is kerül sokkal többe a nagyobb és látványosabb nyílászárók beépítése. Vagyis abszolút megéri az árát, hogy nekünk is fényben úszó pihenőhelyiségünk legyen.

Minél nagyobb, annál jobb? Meddig érdemes növelni a méreteket?

A csodálatos nagy és látványos ablakokat mindenki imádja. Nincs olyan ember, akit ne nyűgöznének le a régi kastélyok és villák ilyen jellegű nyílászárói. Valóban rendkívül impozáns megjelenést kölcsönöz az épületeknek, de vajon mennyire éri meg? Sokan azért nem alakítanak ki például szinte egybeolvadó ablakrendszereket a nappaliba, mert azt vélelmezik, hogy túlzott hőveszteség lesz az eredménye télen a nagy üvegfelületek miatt. Pedig manapság erre már különféle technikai megoldások akadnak, köztük például olyan speciális, ablakokhoz való hőszigetelő fóliák, amelyek segítségével jelentős összegeket takaríthatunk meg. Ebből adódóan ma már nem is érdemes minden áron figyelni arra, hogy az a helyiség, amit ilyen módon szeretnénk kialakítani, mekkora ablakokkal kell, hogy rendelkezzen. Legyen bátorságunk a legjobbat adni magunknak és az otthonunknak, hiszen egyszer kell megtervezni, de amiről lemondunk a különféle megszokott tévhitek miatt, az mindig valahol fájni fog számunkra.


Bízzunk a technológia fejlődésében nyílászárók terén is

Ha valóban nagy ablakokat szeretnénk, vagy egyenesen egy télikert az álmunk, ne a fűtésszámlát nézzük lelki szemeinkkel. Olvassunk inkább utána a különféle márkák nyílászárós kínálatának, és látni fogjuk, hogy manapság mennyiféle hőszigetelési eljárással képesek olyan ablakokat létrehozni, amelyek alig termelnek hőveszteséget.