Tedd világosabbá az otthonod! Adunk három tippet!

Tedd világosabbá az otthonod! Adunk három tippet!

Tedd világosabbá az otthonod! Adunk három tippet!

Tedd világosabbá az otthonod! Adunk három tippet!

Tedd világosabbá az otthonod! Adunk három tippet!

A természetes fény javítja közérzetünket és energiát ad. Másrészt hiánya álmosságot, apátiát és magasabb stresszhormonszintet eredményez a szervezetben. Ezért nagyon fontos, hogy otthonunkba minél több természetes fény juthasson. Vajon mit tehetünk ennek érdekében?

Hogyan hat a nappali fény az emberre?

A természetes fényforráshoz való hozzáférés az egyik legfontosabb egészségi állapotot, lelki állapotot és szervezetünk természetes cirkadián rendszerét meghatározó tényező. A fő szempontok, amelyek relevánssá teszik a megfelelő mennyiségű napfényt, a következők!

  • A D-vitamin mennyiségének szabályozása – felelős a szervezet immunitásáért, fontos tápanyag, megelőzi a betegségeket, emellett jó lelki állapotot is biztosít.
  • A nappali fény nagy hatással van a cirkadián ritmusra és az alvás minőségére is. Számos tanulmány igazolja, hogy az emberek, akik napközben természetes fényforrást kapnak, sokkal jobban alszanak éjszaka, és sokkal ritkábban szenvednek elalvási nehézségektől.
  • A természetes napfényben eltöltött idő automatikusan csökkenti a mesterséges világítás, például fénycsövek közelében végzett tevékenységek volumenét.
  • A nagy koncentrációhoz társuló mesterséges fény jelenléte fokozott stresszreakciót vált ki.
  • A természetes nappali fény jelentősen csökkenti a szezonális érzelmi zavar, más néven "téli levertség" vagy röviden SAD tüneteit.
  • Emellett az otthoni és munkahelyi természetes fényforrás javítja a szellemi képességeket, növeli az energiaszintet, emellett hőforrás is, ami rendkívül fontos a modern, energiahatékony otthonokban.

Hogyan világosítsd fel az otthonod?

Ez a hozzáállás különösen fontos manapság, amikor egyre több időt töltünk zárt térben, és a természetes fényhez való hozzáférés döntő fontosságú egészségünk és állapotunk testi és lelki állapota szempontjából egyaránt.

  1. Belső színek – a világos színpaletta használata az egyik legnépszerűbb, de egyben a leghatékonyabb módja is a belső tér optikai élénkítésének. A fehér és a világos pasztell minden árnyalata természetesen tükrözi és segíti a természetes fény áteresztését, ezért érdemes ezekhez a színekhez nyúlni, amikor falra vagy szobabútorra választunk festéket. Ez vonatkozik a padlóra is, így ha szeretnénk minél jobban kivilágosítani a helyiséget, akkor érdemes világos fát vagy szőnyeget választani.
  2. A nagyobb nyílászárók megkülönböztető jellemzője, egyben egyik legnagyobb előnye a helyiségbe jutó természetes napfény megnövekedett mennyisége. Te is elgondolkodtál már az ajtók és ablakok cseréjéről? A PET-RO Nyílászáró készséggel segít a projektben.
  3. Mielőtt konkrét akciókról döntenénk, sétáljunk nyugodtan körbe házunk minden zugában, és nézzünk körül, hogy pontosan hol hiányzik a napfény, mi ennek az oka, és mit tehetünk az adott helyiségben, hogy világosabb lehessen. Itt jöhetnek jól a tetőtéri ablakok és a fénycsatornák, amelyek segítségével a természetes fényt olyan ablaktalan, vagy sötét helyiségekbe is el tudjuk juttatni, ahol nincs lehetőség sem homlokzati, sem tetőablak elhelyezésére.