Térnövelő megoldások kis lakásokba

Térnövelő megoldások kis lakásokba

Térnövelő megoldások kis lakásokba

Térnövelő megoldások kis lakásokba

Térnövelő megoldások kis lakásokba

A kis garzonoknak, aprócska lakásoknak megvan a maguk hangulata. Bájosak, kuckósak, meghittek. Ugyanakkor tény, hogy olykor nehézséget jelenthet a hely szűke, mint megkerülhetetlen jelenség. A berendezés nem egyszer fejtörést okozhat, ráadásul olykor jól jönne némi térnövelő érzéki csalódás. Utóbbira van minimum két jó ötletünk!

Milyen módon növelhető a tér?

Természetesen nem úgy, hogy kiütünk egy falat a négyből. Félretéve a viccet, a térérzet sokféleképpen befolyásolható. Az egyik megoldás, ha minél több fény jut a helyiségekbe. Kis alapterületű otthonoknál sok esetben nem a legvilágosabbak a körülmények, így aztán történetesen egy nagyobb méretű ablak beépíttetésével máris fokozható a fényhatás, ezen keresztül pedig a hőn áhított tágasság érzése. Azzal, hogy világosabb a benti tér, egyúttal úgy tűnik, mintha szó szerint megnőtt volna. S bár ahogy utaltunk is rá, ez érzéki csalódás, ettől függetlenül nagyon is hatásos.

A kint és bent egybenyitható?

Igen, ez a másik nagyszerű alternatíva arra, hogy az érzékek játékán keresztül megvalósuljon a tér növelése. Hogy mire gondolunk pontosan? Egy szép nagy erkélyajtó beépíttetésére, amilyeneket például a PET-RO Nyílászárónál forgalmazunk. Ha van terasz, akkor bizonyára a kivezető nyílászáró is adott. Viszont nem mindegy, hogy ez az ajtó, esetleg ajtó és ablak kombinációja milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Minél nagyobb méretű, annál több fényt képes beengedni, ami, mint ahogy azt már fentebb kifejtettük, egyet jelent a tér növelésével. Ráadásul az ajtó konkrétan kitárható jó időben, és ha szúnyoghálóval is rendelkezik, akkor a rovaroktól, különböző szennyeződésektől sem kell tartani. Mindegy, hogy az erkély éppen csak egy kilépő méretű, vagy mondjuk pár négyzetméternyi, a lényeg, hogy ilyen módon a két alapterület szinte egybenyitható. Az persze már egyéni döntés függvénye, hogy az ajtó mikor tárul ki, és mikor marad zárva, ellenben, ha a paraméterei megfelelőek, akkor csukott állapotában is nagyszerűen képes ellátni a feladatát.


Az enteriőr kialakítása sem mellékes

A benti harmonikus légkör megteremtése nemcsak azért fontos, hogy az itthon otthonná váljon. Ez csupán csak az egyik érv. A másik, hogy néhány praktikával a tér növelése tovább fokozható. Például a világos színek kivétel nélkül tágítják a teret, míg a sötétebb árnyalatok összehúzzák azt. Vagyis érdemes a falak színét, valamint a textíliák árnyalatát úgy megválasztani, hogy azok hozzájárulhassanak a tértágító hatáshoz. Arról nem is beszélve, hogy ez a letisztult stílusvilág roppantul jól is néz ki, egyúttal garantáltan időtálló választás.

A kintről beáradó fény ereje, hála a nagy ablakoknak és az erkélyajtónak, megsokszorozódhat akkor, ha világos árnyalatok fogadják a nyalábokat. Ezen kívül, ha már megemlítettük a textíliákat, akkor témába vág a függönyválasztás. Ebben az esetben szintén célszerű olyan kelmére voksolni, ami önmagában is világos árnyalatú, illetve ami nem nyeli el a fényt. Kivéve persze, ha sötétítő vásárlása a cél, mert akkor nyilván pont ez utóbbi az, ami elvárható.