Toló-bukó kijárat az erkélyre? Kizárólag könnyített vasalattal!

Toló-bukó kijárat az erkélyre? Kizárólag könnyített vasalattal!

Toló-bukó kijárat az erkélyre? Kizárólag könnyített vasalattal!

Korunk építészete komoly hangsúlyt fektet a világos terek kialakításra, amelyhez elengedhetetlenek a nagyvonalúan méretezett üvegfelületek, erkélyajtórendszerek. A panorámanyílások beépítésére különösen népszerűek és hatékonyak a toló-bukó erkélyajtók, viszont működtetésükhöz kapcsolható némi nehézség. Amennyiben szeretnéd elkerülni a bajlódást, ideális opcióként most bemutatunk egy automata kilincses, könnyű használatú vasalati elemet, ami leegyszerűsíti és könnyebbé teszi a felhasználást.

Mi is az a toló-bukó, vagyis bukó-toló erkélyajtó?

Ennek a konstrukciónak a lényege, hogy nincs nyíló szárny, ami meglehetősen effektívvé teszi a használatot, hiszen a szerkezeti nyitás gyakorlatilag nem igényel helyet a szobából, így a lakberendezést tulajdonképpen nem kell alárendelni az erkélyajtó nyitásának. A bukó-toló erkélyajtó, ahogy a neve is mutatja, egy kibuktatható, oldalra tolható, speciális megoldás, ami a belsőépítészeti előnyökön kívül biztonsági téren is rejt magában potenciált.


Hogyan működik a bukó-toló szisztéma?

Azt már tudjuk, hogy nincs nyíló szárnyrész. A struktúra egy felső függesztett és egy alsó tartó vasalati elemmel integráltan működtethető. A szerkezet a kilincs elfordításával kibukik a helyéről, majd ebben a státuszában már eltolhatóvá válik – a szabad nyílás és a mellette található fix ablakrész az 1:1 arány függvényében garantálja a biztonságos és szabad nyitást.


Miért jobb, ha a könnyített működést segítő vasalattal kérjük az erkélyajtónkat?

Mert az automata kilincses mechanika nagyban megkönnyíti a nyitható szárny kibuktatását és oldalra tolhatóságát, valamint a visszamozgatási, záró pozíció elérésében is hathatós segítség. A sima, mechanikus metódusnál a mozgó váz és az erősített üveg súlya megnehezíti, gyermekek és hölgyek esetében szinte teljességgel ellehetetleníti a működtetést. A könnyített vasalattal ellátott verziónál a bebuktatás folyamatát a vasalat végzi el helyettünk, majd a kilincs zárásával a felső rész is automatikusan a helyére kerül, a kezünkkel csupán lekövetjük és kísérjük a mozgást.