Túl hangos a város zaja? Mutatjuk, mi a megoldás!

Túl hangos a város zaja? Mutatjuk, mi a megoldás!

Túl hangos a város zaja? Mutatjuk, mi a megoldás!

Túl hangos a város zaja? Mutatjuk, mi a megoldás!

Túl hangos a város zaja? Mutatjuk, mi a megoldás!

Idegesítő neszek, a tömegközlekedés olykor még éjszakára sem csituló zajai, a járókelők beszélgetése, nevetése, a külvilág idegeket feszítő jelenléte. Ezek kivétel nélkül olyan körülmények, amiket esélytelen megváltoztatni. Legfeljebb a nomád életmód szolgálhatna megoldásként, mert a pusztában vélhetően eléggé nagy a csend. De erre logikus módon kevesen éreznek késztetést. Még jó, hogy akad a tarsolyunkban megoldás, amivel kitűnően csökkenthető a mindennapi zajszennyezés mértéke.

Miért akkora probléma a folyamatos zajongás?

Egyrészt azért, mert borzalmasan idegesítő, zavaró, és még az éjszakákat is megkeserítheti a csend hiánya. Ez a felszín. Viszont amiről kevesen tudnak, és még kevesebben beszélnek, az az orvosilag már bizonyított tény, hogy a zaj az egyik legjelentősebb stresszfaktor. Vagyis az idegrendszer egy darabig tűr, elviseli a neszeket, látszólag nem is reagál rájuk, ellenben elérkezik egy pont, amikor betelik az a bizonyos pohár, és a test stresszreakciókkal felel a neszek jelenlétére. A krónikus fáradtság, a kialvatlanság, az alváshiány, a folyamatos feszültség olyan tünetek, amik a zajszennyezésnek is betudhatóak. Vagyis tulajdonképpen nem pusztán egy idegeket őrlő külső hatásról van szó, amit érdemes kiiktatni, hanem egy egészséget kockáztató tényezőről, ami indikátorává válhat számtalan egyéb megbetegedésnek. Úgyhogy a megoldás a legjobb, ha nem várat magára.

Mi az, ami segíthet a füldugón kívül?

A füldugó éjszaka tényleg hozhat némi enyhülést, viszont a zajszennyezés egy egész nap fennálló probléma, és akkor is ingerben tartja az idegeket, ha amúgy úgy tűnik, hogy nem is olyan zavaró munka közben a kintről beszűrődő nesz. De akkor mi szolgálhat tartós, egész napra kiható, biztos megoldásként? A modern nyílászárók beszereltetése! Ez az az út, amit végig járva végül megtapasztalhatóvá válhat a hőn áhított nyugalom. Ebben tud segíteni a PET-RO Nyílászáró csapata!


Mit adhat a csere?

Nyugalmat. Olyan hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek a modern ablakok, illetve ajtók, amiknek köszönhetően kintről nem kúszhatnak be az idegeket tépázó zajok. A párkányokon, valamint küszöbökön kívülre sem kerülhetnek a bent elhangzó mondatok, azaz például az otthonnak nemcsak a nyugalma teremthető így meg, hanem az intimitása is megőrizhető. Többé nem kell a szomszédokat hallgatni, ahogy a folyosón elhaladók fülét sem üthetik meg a bentről kiszűrődő bizalmas információk. És akkor ez tényleg csak a hangszigetelés oldala az előnyöknek, a hőszigetelésről, illetve a modern, stílusos megjelenésről még nem ejtettünk szót, pedig ezek is sokat nyomnak a latba.

Mindennek tetejében a beépíttetés gyorsan tető alá hozható, áldozatok, lemondások nélkül, minimális idő és energia rááldozásával úgy, hogy a felfordulás is elkerülhető. A hőszigetelés következtében pedig konkrétan anyagi haszon is bezsebelhető, lévén lényegesen kevesebb energia elegendő a komfortos környezet megteremtéséhez, mint régi ablakok, ajtók esetén. Ha sor kerül az ablakcserére, akkor célszerű az ajtókat is bevenni az ütemtervbe a minél teljesebb, csendet hozó végeredmény érdekében.