Milyen anyagú könyöklők, párkányok jelentik a legjobb választást?

A nyílászárókat a könyöklők és párkányok teszik teljessé, ezért sem mindegy, milyen anyagból készülnek ezek otthonunkba. Műanyag, fa, acél, alumínium, öntött márvány – ezek között lehet választani.

Műanyag, fa, acél

A könyöklők és párkányok között anyagát tekintve jelentős a választék, ezeket elsorban a praktikusság és az ingatlan dizájnja határozza meg. A külső könyöklők a csapadék elvezetésében játszanak szerepet, a belsők pedig esztétikai funkcióval bírnak. A műanyag könyöklő előnye, hogy a minőségi termékek kiválóan kidolgozottak, így az ablak díszévé válhatnak, és hosszú élettartamúak, ezzel jól illeszkednek a műanyag nyílászárókhoz. Szintén fontos, hogy viszonylag gyorsan beépíthetőek, tehát nem igényelnek bonyolultabb szerelési munkálatokat. A fa könyöklő a természetességével hódít, ennek köszönhetően nyújt egyedi látványt. Könnyen tisztántartható, és mivel természetes közeget teremt, jól illeszkednek hozzá a növények, dísztárgyak. A felületet minden esetben lekezelik, lakkal vagy lazúrral látják el, ez biztosítja a tartósságot. Minden nyílászárótípushoz illeszkedhet, ám legtöbbször faablakokhoz választják. Az acél párkányok külső elhelyezésre lettek kitalálva, a felületüket porszórással kezelik, és funkciójukat tökéletesen ellátják, azaz elvezetik az ablaktól és a faltól a csapadékot.


Alumínium, öntött márvány

Az alumínium párkány azért népszerű, mert könnyen alakítható, formázható, esztétikai szempontból jól bevonható és színezhető, mégis strapabíró, masszív. Több generáció számára is elláthatja a feladatát megfelelő karbantartás mellett. Az elismert gyártók termékei tökéletes kialakításúak, így nem kell tartani a rozsdásodástól sem. Az öntött márvány párkány mind formájában, mind színében változatos lehet, az előzetes igényekhez jól alakítható a kivitelezés. Kültéren és beltéren is használják, masszív állagának köszönhetően kiváló pakolófelületet jelent. Jól illeszthető a dizájnba, ezzel együtt a szélsőséges körülményeknek is ellenáll. Az öntött márvány megőrzi a természetes márvány tulajdonságait, ám kialakításának köszönhetően plusz értékekkel is rendelkezik, ezért lehet ennyire népszerű a nyílászárók kiegészítőjeként.


Tekintse meg további termékeinket