Közeleg a tavasz: mit tehetünk a hamarosan támadó rovarok, bogarak ellen?

Közeleg a tavasz: mit tehetünk a hamarosan támadó rovarok, bogarak ellen?

Közeleg a tavasz: mit tehetünk a hamarosan támadó rovarok, bogarak ellen?

A márciustól októberig tartó időszak, vagyis az év legmelegebb hónapjai a rovarok aktivitásának periódusa, köztük a legbosszantóbbak, a szúnyogok és a legyek, de a poloskák sem a szívünk csücskei, ugye? A páratartalom és a magas hőmérséklet ideális feltételek a szúnyogok fejlődéséhez, és ezeknek a "vérszívóknak" az életciklusában az ember ideális gazdaszervezet, azaz tápanyagforrás szerepét tölti be. Vajon, hogyan védekezhetünk ellenük hatékonyan? Ennek nézünk utána, tarts velünk te is!

A szúnyogok elleni küzdelem módjai

Vajon mi vonzza annyira a szúnyogokat bennünk? Gyakorlatilag minden, ami az anyagcserénkkel kapcsolatos: testhőmérséklet, minden egyes lélegzetvétellel kiürülő szén-dioxid, az izmokban képződő tejsav, izzadságunk illata és a testünk által termelt pelargon-aldehid, amitől egyszerűen megőrülnek. A szúnyogoktól való félelem egyrészt a csípés utáni csúnya, viszkető nyomokból, másrészt a rovarok által terjesztett betegségektől való félelemből ered, de valljuk be őszintén, nem elhanyagolható a velük járó idegtépő, zümmögő hanghatás sem. Vajon hogyan készülhetünk fel a tavasz beálltával egyre fokozódó rovartámadások eshetőségeire?

Először is említsük meg a mechanikai őrjáratot, vagyis az ablakok, ajtók szúnyoghálóval történő védelmét, amely leküzdhetetlen akadályt jelent a rovarok számára. A PET-RO Nyílászáró szortimentjében fix keretes, valamint mozgatható alternatívák egyaránt elérhetőek. Ez nyilvánvalóan egy tökéletes megoldás zárt helyiségekben, de nem túl hasznos nyílt terekben. A parkba vagy erdőbe tett kirándulások során azonban érdemes lefedni a testet, hosszú nadrágot és pulóvert viselni, hogy korlátozzuk a bőrhöz való hozzáférést. Másodsorban kellő figyelmet kell fordítani a vegyi védelemre, azaz a riasztószerek tematikájára. Mik is ezek? Olyan vegyszerek, amelyek elriasztják a rovarokat. Ha a bőrt vagy a ruhákat megfelelő szerrel permetezzük, akkor már nem vagyunk vonzó célpontok az offenzíva számára. A leghatékonyabb rovarriasztók, köztük a szúnyogriasztók, azok, amelyek DEET-et tartalmaznak, nem szabad azonban visszaélni velük, mert felmerül a gyanú, hogy hatással lehetnek az ember központi idegrendszerére.


Mit tehetünk még ellenük?

A szúnyogokat egyes illóolajok illata is taszítja. Nem szeretik a levendulát, az eukaliptuszt, a mentát, a szegfűszeget, a vaníliát, az ánizst és a cédrust. Ha ezeket az olajokat választjuk lakásaink, házaink aromaterápiájához, a szobák kellemes illata mellett a hívatlan vendégeket is elriasztjuk. Bőrünk eredeti illatának megváltoztatásával is elijeszthetjük a szúnyogokat. A kérdés az, hogyan? Például B1-vitamin bevitelével, amely olyan szagot kölcsönöz a bőrnek, amelyet a rovarok nem tolerálnak. A szúnyogok elleni népi terápiák közül bevethetjük a fokhagymát és a hagymát is, sőt bedörzsölheted magad ecettel is, de azt tudnod kell, hogy ezek nemcsak a rovarokat tudják elrettenteni.

A szúnyogriasztó szerek piacán megjelent újdonságok közé tartoznak a vérszívók ellen készült speciális karkötők, amelyek szintén garanciaként szolgálnak a rovartámadásokkal szemben. Fontos azonban figyelni az eltarthatósági idejüket, mivel nem túl tartósak, ami nyilván a hatékonyságukat is jelentősen befolyásolja. Ha pedig már megtörtént a baj, a gyógyszertárakban számos készítményt találsz a rovarcsípés tüneteinek enyhítésére. Pókcsípés és méhcsípés ellen is célravezetők lehetnek, ezért érdemes az elsősegély-készletedben is szerepeltetni őket. A népszerű gélek hatásmechanizmusa, hogy csökkentik a gyulladást és csillapítják az irritációt, amivel felgyorsítható a foltok gyógyulási ideje.