Öt tipp a penészedés megelőzéséért

Öt tipp a penészedés megelőzéséért

Öt tipp a penészedés megelőzéséért

Az alulfűtött, nyirkos és nem megfelelően szellőző helyiségekben gondot okoz a falon lévő penész. A falakon megjelenő gombás kivirágzás azonban nem csak esztétikai probléma. A szennyezett levegő súlyos egészségügyi problémáknak tesz ki bennünket. Vajon hogyan lehet megakadályozni a gomba megjelenését a falakon, és elejét venni a penész kialakulásának? Öt javaslatot is teszünk a probléma elkerülése érdekében.

Hogyan alakul ki a gomba és a penész?

Ha magas a páratartalom egy adott helyiségben, sajnos nagy a valószínűsége annak, hogy a gomba már megtelepedett. Ez vonatkozik a régi és az új épületekre is. A nedvesség és a szellőzés hiánya együtt ideális táptalaj a gombaspórák kialakuláshoz. Nem hatékony hőszigetelés vagy például nyílásáthidalók esetén – azokon a pontokon, ahol úgynevezett hőhíd keletkezik – falfelületeken is előfordulhat lecsapódás. Ehhez csak hab a tortán a nem megfelelő szellőzés, ami együtt biztos, hogy gombák kialakulásához vezet, és innen már csak egy lépés a penész kialakulása. A falon lévő gombák veszélyes méreganyagokat, úgynevezett mikotoxinokat bocsátanak ki, amelyek allergiát, krónikus légző- és idegrendszeri betegségeket, sőt rákot is okozhatnak. Mielőtt eltüntetjük a gombát a falról, fel kell fedeznünk az okokat, amelyek a növekedéséhez vezettek, és meg kell szüntetni azokat. Ellenkező esetben a falról helyileg eltávolított penész gyorsan visszatér.


Tippek a gomba megjelenésének megelőzésére

  • Hőhidak elkerülése – olyan helyek az épület szerkezetében, amelyeken keresztül túlzott hő távozik. A hőhidak kialakulása már az épület tervezési és későbbi építési szintjén fellépő hibák következménye lehet, ezért vásárlás és új helyre költözés előtt érdemes hőkamerás vizsgálatot végezni. Kritikus pontok, ahonnan könnyen távozhat a hő, a külső falak és a tető, az erkély, a mennyezet vagy az ablakok csatlakozási pontjai. Ha a gomba a helyiségben hőhidak jelenlétéből ered, akkor hőkorszerűsítési munkákkal lehet elejét venni a gondnak – nyílászárók cseréje, külső falak szigetelése, fűtési rendszerek javítása.
  • Hatékony épületszellőztető rendszer – amikor nincs elegendő külső levegőellátás, akkor érdemes fali vagy ablakos szellőzőket beépíteni. Ha az épületben rossz minőségű nyílászárók vannak, amelyeket nem lehet megfelelően kinyitni, dönts ezek cseréjéről.
  • Jótékony hatást hozhat a párátlanítók használata is.
  • Ne feledkezzünk meg a lakás vagy ház gyakori szellőztetéséről sem, használjuk tudatosan a jó minőségű és megfelelően beépített nyílászárókat, amiket a PET-RO Nyílászárónál lehet beszerezni.
  • Vízszigetelés javítása is segíthet.

Emlékezzünk arra, hogy a gombák és a penész puszta eltávolítása sajnos nem biztosítja a végleges megsemmisítést. Fontos, hogy megszüntessük a kialakulás okait. Gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről, amely a nyílászárók cseréjével vagy a hőszigetelés javításával kapcsolatos felújítással járhat. Ennek ellenére megtérülő befektetés, hiszen a jól elvégzett korrekciós munkák javítják a beltéri klímát, ami kiküszöböli a kivirágzás veszélyét és ezzel az életminőséget is növeli.